• Mikuláš
          • Mikuláš

          • Do galérie Mikuláš boli pridané fotografie.

            Čujte, deti, novinu v túto vzácnu hodinu

            z neba posol zvesť prináša od svätého Mikuláša,

            že za chvíľu medzi nás príde  svätý Mikuláš.

                  

            Mikulášska tradícia v mnohých kresťanských krajinách býva akousi predzvesťou Vianoc.  Rok čo rok sa opakuje. Aj do našej školy už tradične chodieva Mikuláš v sprievode soba, anjelov a čertov. Ani tento rok na nás nezabudol. 6. decembra si pod vyzdobený stromček odložil veľké vrecia plné dobrôt pre malých škôlkarov, školákov, pedagógov i ostatných zamestnancov našej školy. Dobré deti pochválil. Menej usilovných čerti postrašili, aby viac poslúchali. Nejedného nezbedníka odniesli vo vreci a vyváľali v snehu.

            O svätom Mikulášovi dodnes koluje množstvo legiend a povestí, ktoré z nich sú pravdivé, to sa už asi nedozvieme. Ale jedno je isté, každý rok sa tešíme na jeho príchod.

            O rok príde opäť čas, keď čižmičky vyleštené v okne budú zas.

            Kto bol dobrý, ten sa má, ten sladkosti dostáva.

            Kto však cez rok neposlúcha, tomu čertík z čižmy kuká.

            Preto milé detičky, poslúchajte mamičky,

            aby v ten deň Mikuláša bola sladkosť iba vaša.

            (Mgr.Zdenka Prílepková)

        • Vianočná besiedka
          • Vianočná besiedka

          • Srdečne Vás pozývame na Vianočnú besiedku v stredu 21.12.2016 o 14:00 hod do sálu OcÚ, 

            Žiaci si pre Vás pripravili krátky program a zároveň vlastné výrobky, ktoré budú predávať. Výťažok zo stretnutia pôjde na pomoc detským pacientom v nemocniciach na Slovensku.

        • Najlepšia protidrogová nástenka
          • Najlepšia protidrogová nástenka

          • Do galérie Protidrogová nástenka boli pridané fotografie.

            Tretí novembrový týždeň sa už tradične venuje viac pozornosti problematike návykových látok – drogám.  Možnosť, vyjadriť sa k tejto téme využili aj žiaci 7.  ročníka, ktorí sa zapojili do celoslovenskej súťaže „ Najlepšia protidrogová nástenka“. Súťaž vyhlásil Úrad verejného zdravotníctva SR, s finančnou podporou MZ SR, v rámci podpory protidrogových aktivít pre rok 2016.

            Žiaci od 8. novembra, kedy bola súťaž vyhlásená pod vedením vyučujúcich na hodinách výtvarnej a technickej výchovy usilovne pracovali na tvorbe tejto nástenky. Z papiera a plastu vyhotovili rôzne predmety  a nápisy, ktorými vyjadrili svoj postoj ku škodlivosti drog. V ich snažení ich podporovala a usmerňovala aj  tr. učiteľka  Mgr. Kořalníková.

            Aj ostatní žiaci na 2. stupni si na hodine biológie pripomenuli škodlivosť návykových látok pre zdravie človeka , hlavne fajčenia a alkoholu.  Pozreli si prezentáciu na danú tému  a vypracovali pracovné listy, ktoré sa stali súčasťou informačnej nástenky umiestnenej na dolnej chodbe. Foto vo fotoalbume . Ing. Jana Šuličová

        • Lucie
          • Lucie

          • Do galérie Lucie boli pridané fotografie.

            Najkrajšie sviatky roka klopú nezadržateľne na dvere. Do našich sŕdc i domovov pokojne vchádza vianočná atmosféra. K tradíciám sviatočných dní neodmysliteľne patrí aj Lucia, v ľudovom zvykosloví najväčšia čarodejnica, podľa cirkevnej legendy patrónka krajčírok a ochrankyňa pred čarodejnicami.

            Aj v našej škole Lucie zahalené do bielej plachty s husím krídlom vymetali kúty, aby z nich „vyhnali“ všetko zlé. Najskôr v materskej škole, vo všetkých triedach i v zborovni. Nezabudli ani na pani účtovníčku, tety kuchárky, či uja školníka. Všetkým podarovali strúčik cesnaku, aby ich chránil pred zlými duchmi a silami a všetkým vinšovali :

            Od Lucie do Vianoc,

            každá noc má svoju moc.

            Želáme vám jasné svetlo,

            doma lásku, svornosť, teplo,

            každý neduh, bolesť, zlom

            vyháňajte cesnakom.

             

            (Mgr. Zdenka Prílepková)

        • Katarínska disco a pasovanie
          • Katarínska disco a pasovanie

          • Do galérie Katarínska disco a pasovanie boli pridané fotografie.

            K tradičným podujatiam deviatakov patrí „Katarínska diskotéka“ spojená s pasovaním prváčikov a prijatím piatakov medzi starších žiakov. Po úvodnom blahoželaní p. učiteľkám Katkám i dvom Katarínkam, sa chodba školy premenila na kráľovstvo. Za zvukov slávnostných fanfár medzi prítomných prišiel kráľovský pár so svojím sprievodom. Nedočkavo čakali na prvákov, ktorí spevádzaní triednou pani učiteľkou cez otvorenú bránu vstúpili do krajiny „Žiačikovo“. Nesmelo, no plní očakávania, čo sa bude diať. Aby sa osmelili, spoločne s dvornou dámou Lenkou zarecitovali básničku o číslach, z rôznych písmeniek tvorili zadané slová, z geometrických tvarov stavali autá i domčeky. Nedali sa zahanbiť, ani pri plnení úloh po hádzaní kockou. Všetky hravo zvládli. Po zložení prváckeho sľubu ich kráľ Tomáš s kráľovnou Michaelou pasovali do prváckeho cechu. V starej drevenej lavici svoj sľub vlastnoručne podpísali husím brkom. Prevzali si pamätný list, dôkaz toho, že sa stali platnými žiakmi školy.

            Druhýkrát sa brána otvorila piatakom. Ich úlohou bolo dokázať, že si zaslúžia, aby sa stali platnými žiakmi druhého stupňa. Skladali skúšku z vybraných slov, násobilky, zručnosti. Dostali úlohy aj z vlastivedy, či prírodovedy. Spoločne s p. učiteľkou zaspievali pieseň Na Orave dobre. Učňovskú skúšku zložili a kráľ im udelil certifikát o prijatí medzi žiakov druhého stupňa, ktorý im odovzdala Jessica, predseda Žiackej školskej rady. Po slávnostnom akte opäť zazneli fanfáry a kráľovský pár v sprievode dvorných dám odprevadil pasovaných prvákov i piatakov k bráne do krajiny “Žiačikovo“.

            Slávnostný akt vystriedala voľná zábava, deviataci jednotlivé tanečné kolá doplnili vtipnými súťažami. Za vydarené podujatie im patrí poďakovanie. Mgr. Zdenka Prílepková

        • Okresné kolo vybíjanej - ZŠ s MŠ Žaškov - 16.11.2016
          • Okresné kolo vybíjanej - ZŠ s MŠ Žaškov - 16.11.2016

          • Do galérie Vybíjaná boli pridané fotografie.

            Na okresnom kole nás reprezentovali žiaci zo športového krúžku, ktorý vedie Mgr. Mária Ševčíková.

            Obsadili pekné 3. miesto.

            Porazili ZŠ s MŠ Žaškov, ZŠ s MŠ Dlhú nad Oravou, nad ich sily boli mestské školy ZŠ J.Matúšku a ZŠ M.Kukučína.

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu a gratulujeme.

        • Okresné kolo v streľbe zo vzduchovky - ZŠ M.Kukučína - 24.11.2016
          • Okresné kolo v streľbe zo vzduchovky - ZŠ M.Kukučína - 24.11.2016

          • Do galérie Streľba zo vzduchovky boli pridané fotografie.

            Na okresnom kole nás reprezentovali mladší žiaci Damián Kramár, Marek Mužila a Daniela Kopecká, ktorí postupujú na krajské kolo v Martine. Starší žiaciTomáš Kurej, Terézia Klocháňová a Jarmila Peldová skončili na 4. mieste a nepostupujú, Terézia Klocháňová však vyhrala súťaž starších žiačok, takže nás bude reprezentovať na krajskom kole v Martine.

            Žiakov pripravovala na súťaž Mgr. Mária Kořalníková.

            Gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu a želáme veľa šťastia v krajskom kole. 

        • Výchovný koncert Očová, Očová...
          • Výchovný koncert Očová, Očová...

          • Do galérie Výchovný koncert Očová, Očová... boli pridané fotografie.

            Z rázovitej obce Očova k nám v stredu zavítal veľký pán hudobník. So sebou nepriniesol len dobrú zábavu, ale aj veľa hudobných nástrojov. Niektoré deti už poznali, ale niektoré ich veľmi prekvapili, ba až rozosmiali. Veď kto by povedal, že sa dá hrať na rúrke od vysávača?! Tónmi roztancoval nielen žiakov, ale aj p.učiteľky a na záver nám koledami pričaroval tú správnu predvianočnú atmosféru.  Mgr. Mária Martinčeková.

        • Exkurzia piatakov do D.Kubína
          • Exkurzia piatakov do D.Kubína

          • Do galérie Exkurzia piatakov do D.Kubína boli pridané fotografie.

            Vo štvrtok 1. decembra  žiaci 5. ročníka získavali nové vedomosti  vo výstavných priestoroch a nie v školských  laviciach.  Učenie prebiehalo teda trošku inak, zážitkovou formou. Najskôr sa oboznámili s historickými budovami a pamätnými tabuľami v hornej časti Námestia P.O. Hviezdoslava.  V Múzeu P.O. Hviezdoslava sa započúvali do výkladu p. lektorky, ktorá im pútavou formou porozprávala o živote a diele tohto významného slovenského básnika.  Písomné, obrazové  dokumenty a historické exponáty žiakov veľmi zaujali . Potom  sa  žiaci presunuli do Florinovho domu na výstavu : „ Čo nám dala príroda“ . Prostredníctvom náučných panelov a exponátov sa dozvedeli o jednotlivých skupinách rastlín, ich význame  pre človeka a spôsobe využitia. Zaujalo ich mnohostranné  využitie pri príprave čajov, kompótov, džemov a korenín. No a na záver  exkurzie sa už deti tešili na občerstvenie v Pizzérii Oáza. Pripravená  pizza im veľmi chutila . Zvyšný čas do odchodu autobusu žiaci využili na postavenie snehuliaka v parku pred Pizzériou Oáza.  Domov sa vracali spokojní  a príjemne unavení . Foto vo fotoalbume.         Ing. Jana Šuličová

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou
        • 043 5895168 (škola), 043 5895178 (školská jedáleň) 043 3811950 (materská škola) 0907 856295 Mgr.Harmat Peter (RŠ) 0911 450 202 Mgr.Ševčíková Mária (ZRŠ) 0908 577110 Bc. Martina Javoreková (ZRŠ pre MŠ) 0917 781 918 Mgr. Andrea Kočalková (Školský klub detí) 0915 390 962 Mgr. Monika Kozáčiková ekonómka školy
        • Malatiná 70, 026 01 Dolný Kubín Malatiná Slovakia
        • 037813609
        • 2021673995
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje