• FENOMÉNY SVETA

          • Expedícia Fenomény sveta je vzdelávací projekt, ktorý prináša do škôl zážitok, objavovanie a dobrodružstvo. Teraz HRAJ O SUPER CENY.

            Ako súťažiť v Expedícii s Bačom

            Sleduj dobrodružné Expedície s youtuberom Bačom, zvládni jeho zábavné výzvy a vyhraj expedíciu do nórskych fjordov pre celú triedu. Ako na to?

            1. Ak si žiakom druhého stupňa základnej školy požiadaj svojho rodiča o vytvorenie účtu na portáli www.fenomenysveta.sk.
            2. V období od 26. 10. 2018 do 3. 2. 2019 sa postupne zapoj do siedmich kôl súťaže Expedícia s Bačom. V každom kole zbieraš body a hráš o skvelé individuálne ceny.
            3. Aby si mohol byť zaradený do žrebovania, musíš získať minimálny počet bodov v danom kole. V prípade, že nemáš dostatok bodov, ďalšie môžeš získať, ak danú expedíciu nazdieľaš svojim kamarátom.
            4. Na splnenie výzvy každého súťažného kola máš jeden týždeň. Výhercov daného kola zverejníme vždy najneskôr 1 deň pred začiatkom ďalšieho kola.
            5. Počas súťaže sa ti body priebežne spočítavajú. Ak sa ti podarí získať potrebný počet bodov, si v hre o hlavné ceny.
            6. Ak si sa do súťaže zapojil neskôr a nestihol si niektoré z predchádzajúcich kôl, stále ich môžeš absolvovať a dodatočne získať body do celkového súčtu.
            7. Hlavné ceny v súťaži závisia od počtu zapojených žiakov. Preto neváhaj a povedz o súťaži všetkým svojím spolužiakom a kamarátom.
            8. Výhercu, resp. výhercov hlavných cien zverejníme po skončení posledného kola vo februári 2019.

            Do súťaže sa môžu zapojiť všetci žiaci II. stupňa základných škôl a prvých štyroch ročníkov osemročných gymnázií vo veku 10 až 15 rokov, bez ohľadu na zapojenie sa školy alebo triedy do projektu Expedícia Fenomény sveta.

            Súťažiť môžu aj všetci učitelia týchto žiakov.

            Rodičia si môžu nesúťažne prezrieť jednotlivé kvízy a videá zo súťaže prostredníctvom svojho účtu.

            Všetkým súťažiacim prajeme veľa šťastia a tešíme sa na spoločnú expedíciu!

             

            Takže - zhrnutie:

            1. Rodič ťa musí zaregistrovať

            2. Ty sa potom prihlásiš, pozrieš si 2 videá a absolvuješ minitest z toho videa a získavaš body

            3. Potom môžeš absolvovať ďalšie expedície

            Všetko na: http://www.fenomenysveta.sk  v časti Expedícia s Bačom

          • Okresné kolo v streľbe zo vzduchovky

          • Na okresnom kole v ZŠ M. Kukučína 22.11.2018 nás reprezentovali mladší žiaci Peter Ševčík (2. miesto v kategórii mladší žiaci) a Laura Miškovičová (1. miesto v kategórii mladšie žiačky) , ktorá postupuje na krajské kolo v Martine. Starší žiaci Damián Kramár (5. miesto v kategórii starší žiaci, Peter Jurovčík a Viktória Bachroňová  skončili ako družstvo na 5. mieste.   Žiakov pripravovala na súťaž Mgr. Mária Kořalníková.

            Gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu. 

          • KATARÍNSKA DISKOTÉKA, PASOVANIE PRVÁKOV A PIATAKOV

          • Do galérie Katarínska disco boli pridané fotografie.

            K tradičným podujatiam deviatakov patrí „Katarínska diskotéka“ spojená s pasovaním prváčikov a prijatím piatakov medzi starších žiakov. Kráľovstvo s názvom  Školička Malatiná a zámok.   Za zvukov slávnostných fanfár medzi prítomných prišiel kráľovský pár so svojím sprievodom. Nesmelo, no plní očakávania, čo sa bude diať, vystúpili dopredu prváci.. Nedali sa zahanbiť a všetky úlohy hravo zvládli. Po zložení prváckeho sľubu ich kráľ  s kráľovnou  pasovali do prváckeho cechu. V starej drevenej lavici svoj sľub vlastnoručne podpísali. Prevzali si pamätný list, dôkaz toho, že sa stali platnými žiakmi školy.

            Potom predstúpili  piataci. Ich úlohou bolo dokázať, že si zaslúžia, aby sa stali platnými žiakmi druhého stupňa. Skladali skúšku z vybraných slov, násobilky a  zručnosti. Skúšku zložili a kráľ im udelil certifikát o prijatí medzi žiakov druhého stupňa.

            Slávnostný akt vystriedala voľná zábava, deviataci jednotlivé tanečné kolá doplnili vtipnými súťažami. Všetci prítomní sa podpísali na pamätnú tabuľu a mohli odfotiť v pripravenom fotorámiku.  Za vydarené podujatie im patrí poďakovanie.                                                                       Mgr. Mária Kořalníková

          • Deň remesiel

          • Do galérie Deň remesiel boli pridané fotografie.

            Po pondelňajšom výchovnom koncerte sme v téme remesiel pokračovali aj v piatok. 23. november bol totiž už dávno v triednych kalendároch zapísaný ako Deň remesiel. Po druhej hodine žiaci prvého stupňa odložili učebnice a spoločne s pani učiteľkami začali tvoriť výrobky. Po tretej hodine sa k nim pridali ostatní žiaci školy. Každá pani učiteľka i pán učiteľ si pripravili pomôcky na výrobu, tvorbu jedného zaujímavého výrobku. Boli to nielen tradičné, ale aj netradičné, moderné a pre deti zaujímavé tvorenia, z ktorých si vyberali podľa svojho záujmu. Na prvom stupni sa tak žiaci naučili vyrábať farebné kriedy, obrázky na sklo či porcelán a drôtených vtáčikov. Žiaci druhého stupňa ťahali korbáčiky, zbíjali drevené kŕmidlá pre vtáky, šili a vyšívali ozdoby z filcu, viazali náramky priateľstva, varili prírodné mydlá a pod dozorom pani učiteľky chemikárky vyrábali šumivé farebné bomby do kúpeľa. A nezaháľali  ani naši najmenší. Škôlkári sa naučili viazať strapce na kobercoch, a potom si prezreli ako pracujú ich starší kamaráti. Takéto zakončenie týždňa sa veru všetkým páčilo a už dnes sa tešíme na podobný deň, ktorý bude 6.12., keď si žiaci skrátia a spríjemnia čakanie na Mikuláša vytváraním výrobkov do vianočného jarmoku.  Mgr. Mária Ševčíková

          • Hrdá škola

          • Do galérie Hrdá škola boli pridané fotografie.

            Vo štvrtok 22.novembra sa naša škola zmenila na štýlovú školu a žiaci i učitelia sa hodili do gala.  Tým sme splnili podmienky pre účasť v projekte Hrdá škola. Musím pochváliť ôsmu triedu, v ktorej sa do gala dali všetci žiaci. V statných triedach a vo škôlke to bolo tiež výborné, celkovo percentuálne sa zapojilo do akcie 94%.   Mgr. Mária Kořalníková

          • Súťaž iBobor

          • V týždni od 12. - 16.11. 2018 sa všetci žiaci našej školy (okrem prvákov) už tradične zapojili do internetovej súťaže iBobor. V jednotlivých kategóriách sa tak, ako mnohí iní žiaci na Slovensku prihlásili na stránku súťaže a riešili rôzne logické úlohy "až sa niektorým z kečky parilo". A o tom, že to nebola žiadna "brnkačka" svedčia i výsledky - na našej škole sme mali iba 10 úspešných riešiteľov. Tí si okrem diplomov zaslúžia i takúto verejnú pochvalu - takže:

            • v kategórii Drobec (2.,3. ročník) - žiadny úspešný riešiteľ
            • v kategórii Bobrík (4.,5. ročník)  - D. Kubáňová, A. Paluga, J. Javorek 
            • v kategórii Benjamín (6., 7. ročník.) - M. Mužila, K. Škvarková, L. Smolko, O. Hubčík
            • v kategórii Kadet (8.,9. ročník) - V. Bachroňová, B. Mudrončíková, J. Kramárová

            Všetkým žiakom však patrí pochvala za snahu a svedomité vypracovanie testov. Už dnes môžu na stránke súťaže trénovať na ďalší ročník. Veríme, že bude úspešnejší.  Mgr. Mária Ševčíková

                                                                       

          • Výchovný koncert - Ja som dobrý remeselník

          • Do galérie Výchovný koncert REMESLÁ boli pridané fotografie.

            V pondelok 19.11. sa chodbou školy rozozvučal hlas zvoncov. Mnohým prebehlo mysľou, že Mikuláš ide akosi skoro. No nebol to Mikuláš - to si pripravoval svoje nástroje na vystúpenie pán Hlbocký, ktorý nám prišiel ukázať a naučiť nás niečo zo svojho umenia. A veru bolo sa na čo pozerať. Názov koncertu "Ja som dobrý remeselník" bol naozaj výstižný. Dozvedeli sme sa o hrnčiaroch, drotároch, mlynároch, vinároch i zbojníkoch...a to všetko príjemnou spievanou formou so sprievodom rôznych ľudových hudobných nástrojov, na ktorých vedel ujo Hlbocký dokonale hrať. Mnohí prvý krát videli a počuli o okaríne, koncovke, ninere... Zaujímavé boli i ukážky rôznych remeselných výrobkov ako aj zvoncov, ktorých zvuk vytváral ujovými rukami krásne melódie. V závere vystúpenia si s ním zahrali aj niektorí naši žiaci. Ďakujeme za krásny umelecký zážitok.  Mgr. Mária Ševčíková

          • Súboj tried

          • Naši deviataci sa svojou fotkou zapojili do hlasovacej súťaže na stránke talentagent.sk s názvom SÚBOJ TRIED.  Hlasovanie prebiehalo celý týždeň a fotka našej deviatky skončila na peknom 6 mieste z 26 fotiek a získali  skoro 30 000 bodov.  Ďakujeme všetkým, ktorí nás v hlasovaní podporili.         Mgr. Mária Kořalníková

            http://talentagent.sk/detail/5000-blazniva-deviatka

             

          • TESTOVANIE 5 - 21.11.2018

          • Podrobné informácie o priebehu testovania sme zverejnili v hornom menu - v záložke O ŠKOLE - ZÁKLADNÁ ŠKOLA - TESTOVANIE 5. Všetky informácie sú dostupné aj na stránke NUCEM-u: 

            http://www.nucem.sk/sk/testovanie_5

            Nájdete tam presný harmonogram, špecifikácie testov z matematiky aj zo slovenského jazyka a literatúry ale aj vzorové úlohy.

          • Konzultačný deň pre rodičov

          • Vážení rodičia, oznamujeme Vám, že v pondelok 19.11.2018 Vám budú k dispozícii učitelia od 15:30 hod. do 17:00 hod. (po štvrťročnej klasifikačnej porade). Ak budete mať záujem, radi s Vami prekonzultujú priebežné študijné výsledky Vašich detí. Rodičovské združenie nebude, budú iba individuálne konzultácie. Mgr. Peter Harmat, riaditeľ školy.

          • Sférické kino v našej škole

          • Dňa 12.11.2018 (v pondelok) bude v našej škole nainštalované sférické kino (alebo aj mobilné planetárium). Na vnútornú stranu kupoly bude žiakom ZŠ aj deťom v MŠ premietnutý cca. 45 minútový film, ktorý bude prispôsobený veku detí. Žiaci pôjdu do kupoly v skupinách. Začíname o 9:00 hod. Bližšie info na www.sferickekino.sk

          • Besiedka – Mesiac úcty k starším

          • Do galérie Besiedka – Mesiac úcty k starším boli pridané fotografie.

            Ako každý rok, v pondelok 29. októbra, pri príležitosti mesiaca starších,  sme našim  starým rodičom i  iným obyvateľom našej obce spríjemnili dopoludnie kultúrnym programom v sále obecného úradu. Mohli uvidieť pásmo pesničiek a básní od detí z MŠ, starší i mladší žiaci prispeli hudobným vstupom, kde ukázali, že vedia hrať na hudobných nástrojoch i spievať, žiaci deviateho ročníka zahrali  poučnú scénku Otec a syn  a divadelné predstavenie – rozprávku Zlatá priadka. Nakoniec sa starším prihovoril aj starosta obce a pozval ich na občerstvenie.

                  Staroba je ako jeseň života a my  všetci si ju ctíme. Starší ľudia, starí a prastarí rodičia. S úctou sa skláňame pred rokmi, ktoré naplnili činmi a láskou. Sú pre nás studničkou múdrosti a oázou pokoja.  Zaslúžia si poďakovanie za trpezlivé odpovede na naše zvedavé otázky, povzbudenie, keď sme smutní, či  sa nám nedarí. Vždy si pre nás nájdu čas. Tešia ich naše úspechy. Jednoducho sú pre nás nenahraditeľní, preto si ich vážime a máme ich veľmi radi.                   Mgr. Mária Kořalníková

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Do galérie Medzinárodnýý deň školskch knižníc boli pridané fotografie.

            Štvrtý októbrový pondelok  je tradične každý rok  venovaný Medzinárodnému dňu školských knižníc. Tohoročnou témou Medzinárodného dňa školských knižníc je „Skutočné knižnice – skutočné vzdelávanie: 100 rokov od vzniku Česko-Slovenska“. Cieľom celoslovenského projektu je zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu, poznávaniu nového.          

            Aj my sme si v našej škole pripomenuli tento významný sviatok. Na hodinách literatúry sme so žiakmi piateho a šiesteho ročníka vytvárali pekné záložky do knihy s motívom farby prvej československej zástavy. Vo vyšších ročníkoch sme si pozreli peknú prezentáciu o tom, ako to pred sto rokmi vyzeralo na našom území. Žiaci robili pekné projekty o prvej republike, o peniazoch, o domácnostiach a ich vybavení. Zaujalo ich, ako sa učilo v školách, aké používali učebnice a pomôcky. Dievčatá si prezerali módu, chlapci žasli nad tým, na akých automobiloch sa ľudia  vozili. Prežili sme pekné chvíle a spestrili si tak hodiny  literatúry. Zároveň sme zhotovili peknú tematickú nástenku na dolnej chodbe, ktorú majú možnosť pozrieť si všetci žiaci.         Mgr. M. Gašperová

          • Ľudské práva v škole

          • Do galérie Ľudské práva v škole boli pridané fotografie.

            Dňa 2. októbra sme si aj v našej škole pripomenuli Medzinárodný deň nenásilia. Aj napriek tomu, že žijeme v 21. storočí, násilie je žiaľ bežnou realitou pre mnoho ľudí na svete. Na hodinách výtvarnej výchovy a etiky žiaci s vyučujúcimi aktívne diskutovali o typoch násilia v dnešnom svete, prevencii násilia, ľudských právach ale aj o dôležitosti vzájomnej pomoci. Navzdory tomu, že naši žiaci sa s praktizovaním násilia na vlastnej koži nestretávajú, vedeli pomenovať jeho rôzne typy a kreatívnymi nápadmi prispieť k tomu, ako sa dá násiliu predchádzať a ako s ním bojovať. Svoje názory a pocity následne zhmotnili na papier a vznikla z toho veľmi pekná galéria s názvom Stop násiliu. Do tejto aktivity sa zapojili aj žiaci prvého stupňa, ktorí vytvárali obrázky na tému Pomoc druhým.    Mgr. Diana Ondrušová

          • SVETOVÝ DEŇ VÝŽIVY, súťaž SVETLONOS a NAJ OVOCIE A ZELENINA

          • Do galérie Deň zdravej výživ a svetlonos boli pridané fotografie.

            Svetový deň výživy, ktorý bol  16. októbra sme si na našej škole  pripomínali  celý týždeň od 15. do 19. októbra. Žiaci  nosili   ráno do školy rôzne druhy ovocia a zeleniny, ktoré si potom nakrájané na tanieroch mohli vychutnávať každý deň  počas veľkej prestávky. Zároveň prebiehali  na škole  súťaže SVETLONOS - o najkrajšieho tekvicového svetlonosa, NAJZAUJÍMAJŠIE DIELO Z OVOCIA A ZELENINY a NAJ OVOCIE A ZELENINA –súťaž o najväčší a najmenší jednotlivý druh ovocia a zeleniny (mrkva, zemiak, jablko,...).  Všetci, ktorí sa zapojili do súťaží dostali pochvalu a odmenu. Najväčšiu tekvicu do školy doniesol Matúš Paluga z 8. triedy. S vyrezávaním tekvíc  sa potrápili Katarína Harmatová, Michal Červeň, Tatiana Červeňová, Janka Harmatová, Sebastián Škvarka, Katarína Marettová a Laura Miškovičová. Medzi najzaujímavejšie diela patrili postavičky od Sebastiána Dobiju a Huga Dobiju. Ocenená bola aj p. učiteľka Slušňáková z MŠ za najväčšiu burgyňu a ostatné deti, ktoré doniesli rôzne zvláštne  tvary a veľkosti ovocia a zeleniny.  Ďakujeme  všetkým za zapojenie sa do tejto aktivity.       Mgr. Mária Kořalníková

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou
        • 043 5895168 (škola), 043 5895178 (školská jedáleň) 043 3811950 (materská škola) 0907 856295 Mgr.Harmat Peter (RŠ) 0911 450 202 Mgr.Ševčíková Mária (ZRŠ) 0908 577110 Bc. Martina Javoreková (ZRŠ pre MŠ) 0917 781 918 Mgr. Andrea Kočalková (Školský klub detí) 0915 390 962 Mgr. Monika Kozáčiková ekonómka školy
        • Malatiná 70, 026 01 Dolný Kubín Malatiná Slovakia
        • 037813609
        • 2021673995
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje