• Bojnice - výlet I.stupňa
          • Bojnice - výlet I.stupňa

          • Do galérie Bojnice - výlet I.stupňa boli pridané fotografie.

            Dňa 23. 06. 2016 sa uskutočnil koncoročný školský výlet žiakov prvého stupňa ZŠ a predškolákov z MŠ. Zúčastnilo sa ho 50 detí. Program pozostával z návštevy ZOO a detského ihriska s rôznymi atrakciami, rozprávkového zámku so  štyrmi hranými rozprávkami: Popoluška, Šípová Ruženka, Snehulienka a sedem trpaslíkov, Kráska a zviera. Záver programu bol vyplnený pobytom v Dinoparku. Po nákupe drobností, suvenírov a občerstvení zmrzlinou sme sa plní zážitkov vrátili domov.  Mgr. Katarína Šišková

        • Projekt: Motýlia záhrada
          • Projekt: Motýlia záhrada

          • Do galérie Motýlia záhrada boli pridané fotografie.

            Aj naša škola sa zapojila do tohto projektu, ktorého cieľom bolo ukázať deťom fascinujúci svet prírody zblízka.  Maličkí škôlkari, žiaci 1. a 2. stupňa mohli  sledovať vývoj motýľa Babôčky bodliakovej od  larvy - húsenice, cez kuklu až po vyliahnutie krásneho motýľa.

            Ale začnime pekne po poriadku.  Vo štvrtok 19. mája sme dostali zásielku z pošty, ktorá obsahovala pomôcky na experiment : sieťku na pozorovanie, návod, pipetu na nektár pre motýľov, špendlík na pripevnenie kukiel, no a odkaz , že 23. mája obdržíme  balíček s  10 húsenicami.

             Tak sa aj stalo . V dvoch plastových nádobkách sme dostali  po 5 húseníc s krmivom. Keďže sme malá škola rozhodli sme sa, aby všetci žiaci  pozorovali  túto premenu. Každá  trieda mohla vidieť ako sa húsenice kŕmili krmivom, postupne  rástli a tvorili drobné sieťky , akoby hodvábne  pavučinky.

            27. mája sme preniesli  húsenice na pozorovanie malým škôlkarom. Tí mohli s pani učiteľkami ďalej pozorovať rastúce húseničky a ich postupnú premenu  na motýle. Postupne videli počas dvoch dní (  31.05. a 1.06.) ako sa pohybovali len smerom hore k vrchnáku a zavesili sa v tvare písmena J. Pripravovali sa na zakuklenie. O dva dni sme potom kukly preniesli  do sieťky na motýle a pripevnili ich s viečkom a papierom na bočnú stenu sieťky. Jedna kukla sa pri prenášaní uvoľnila a odpadla , tak sme ju položili na papierový obrúsok na dno  motýlej záhrady. Postupne si ich opäť aj ostatní žiaci ZŠ chodili pozerať. Kukly postupne menili farbu, tmavli a pod obalom bolo vidieť tmavé čiary. Občas sme pozorovali  aj trasenie kukly, tento pohyb vykonáva  na  svoju ochranu pred predátormi. Netrpezlivo sme čakali kedy sa vyliahne prvý motýľ. 

             „Hurá “, vo  štvrtok 9. júna sa vyliahli   prvé dva motýle  a 11. júna už sme mohli pozorovať  všetkých desať . Postupne  im spevneli krídla a do záhradky sme im pridali kvietky, listy, kúsky čerstvo narezaných pomarančov a šupky z banána.  Pani učiteľky z MŠ im každý deň s detičkami kvapkali  pripravený sladký nektár  na kvietky a papierový obrúsok. Pozorovali ako ho  motýle ovoniavajú pomocou dvoch tykadiel a pijú dlhým cuciakom. Najviac  sa  však tešili  na ich vypustenie do voľnej prírody. Stalo sa tak  15. júna  na začiatku 4. vyučovacej hodiny na školskom dvore.

            Ciele projektu sme splnili a deti  experiment veľmi zaujal. Bolo úžasné sledovať  tajomstvá prírody tak zblízka. Foto vo fotoalbume.  Ing. Šuličová Jana

             

        • Vybíjaná - okresné kolo
          • Vybíjaná - okresné kolo

          • Tesne pred ukončením prvého polroku, 28.1.2016 sa naše žiačky šiesteho a siedmeho ročníka zúčastnili oblastného kola vo vybíjanej. V Žaškove vyradili domáce žiačky zo Žaškova aj žiačky ZŠ s MŠ Kňažia a z druhého miesta v A skupine postúpili na okresné kolo. Okresné kolo sa uskutočnilo v piatok 26.2.2016 v telocvični ZŠ s MŠ Chlebnice, kde okrem našich dievčat postúpili z A skupiny žiačky ZŠ J.Matúšku Dolný Kubín, a z B skupiny žiačky zo ZŠ P.Škrabáka Dolný Kubín a domáce žiačky z Chlebníc. Naše žiačky usilovne bojovali, odohrali vyrovnané zápasy, no nepodarilo sa im zvíťaziť ani v jednom dueli, a tak sa v okresnom kole umiestnili na štvrtej priečke. Hoci odchádzali smutné, a určite aj sklamané, teší nás, že naša malá školička zasvietila v hornej polovici okresného rebríčka škôl vo vybíjanej. Mgr. Mária Ševčíková.

            Do galérie Vybíjaná boli pridané fotografie.

        • MDD - 1.jún v našej škole
          • MDD - 1.jún v našej škole

          • Prvého júna to na našej škole skutočne žilo. Triedne kolektívy sa so svojimi triednymi učiteľmi dohodli, kde budú dopoludnie tráviť a čo budú robiť. Keďže nie všetci chceli zostať v budove školy a jej okolí, deviataci sa vybrali na futbalové ihrisko, I. stupeň a šiestaci na Skalku. Ostatní zostali v škole, kde využili priestory chodby a tiež školského areálu. Opekačka, futbal, bedminton, vybíjaná,  obľúbená hra Twister , proste krásny Deň detí plný zábavy, smiechu a radosti.             Mgr. Mária Kořalníková

            Do galérie MDD - 1.jún boli pridané fotografie.

        • Kalokagatia - obvodné kolo Zubrohlava
          • Kalokagatia - obvodné kolo Zubrohlava

          • Súťaž sa konala 27. mája v Zubrohlave a bola určená pre žiakov 6. -8. ročníka ZŠ. Bežalo sa 6 km a súťažiaci museli využiť teoretické vedomosti z oblasti ochrana človeka a prírody, zdravotnej výchovy, geografie, topografie, prvej pomoci, občianskej výchovy, histórie, športu, požiarnej ochrany a BOZP v prepojení s fyzickou zdatnosťou. Za nesplnenie úloh sa pripočítavali trestné sekundy. Z našej školy sa zúčastnili žiaci šiestej, siedmej a ôsmej triedy v zložení Damián Kramár, Martin Červeň, Terézia Klocháňová a sestry Jarmila a Romana Peldové. Teoretickú oblasť zvládli na výbornú. Z hľadiska kondície to ale bolo trochu horšie, vzhľadom na to, že nie sú trénovaní na tak dlhé trate a tak  skončili na peknom 9. mieste.  

            Kalokagatia (z gréckeho kalos – krásny, agathos- dobrý) predstavuje filozofiu, šport a hry. Kalokagatia v starom Grécku bola ideálom harmonicky, fyzicky a duševne, ale hlavne mravne kultivovanej osobnosti. Kalokagatia bola a je chápaná ako ideál starogréckej výchovy, súlad tela a ducha. Mladý záchranár využíva získané teoretické vedomosti a skúsenosti v praxi pri poskytovaní pomoci a ochrany iným v núdzi. Je schopný riešiť krízové situácie, ktoré môžu nastať vznikom mimoriadnych okolností a ktoré ohrozujú život človeka alebo jeho majetok.                            Mgr. Mária Kořalníková

            Do galérie Kalokagatia boli pridané fotografie.

        • Divadlo Žilina - Jánošík 007
          • Divadlo Žilina - Jánošík 007

          • Na stredu, 8. júna 2016, sme sa všetci tešili. Radosť, že nepôjdeme do školy, rýchlo zahnala nevôľu, že musíme skôr vstávať. Od skorého rána sme cestovali najskôr autobusom a potom vlakom. Cesta bola príjemná, rýchlo nám ubiehala. Naším cieľ bola návšteva Mestského divadla Žilina.

            Inscenácia hry Jánošík 007 nás od prvej minúty zaujala. Mnohí z nás boli v divadle prvýkrát. Predstavenie bolo moderné a zábavné. Smiali sme sa až do samého konca. Výkon piatich mladých hercov bol pre nás silným zážitkom. Zaujali nás nielen  vtipné dialógy a jednoduchá scéna. Obdivovali sme vyšportovanú postavu Jánošíka - Jána Dobríka, spev či tanečné kreácie Jánošíkových rodičov -  Ivany Kubáčkovej a Petra Brajerčíka. Po predstavení sme išli do nákupného centra Mirage. Domov sme sa vrátili plní pozitívnych dojmov.    Mgr. Zdenka Prílepková.

            Do galérie Divadlo Žilina boli pridané fotografie.

        • CO mladý záchranár - majstrovstvá Slovenska
          • CO mladý záchranár - majstrovstvá Slovenska

          • 08. – 10. júna 2016 sme sa z našej dedinky Malatiná  vybrali autobusom ministerstva vnútra na trojdňové dobrodružstvo do blízkosti  Považskej Bystrice, priamo do rekreačnej oblasti Podskalie pri dedinke Pružina . Našu školičku zastupovali  víťazi okresného kola mladých záchranárov civilnej ochrany, deviataci  Katarína Hubčíková, Samuel Klocháň, Gabriela Kramárová a Matej Vrabec. Bol to zberný autobus aj pre iné družstvá,  z Malatinej sme vyzdvihli aj súťažiacich z Radole a zo  Staškova dve družstvá.  Keďže sme precestovali celé Kysuce, do centra diania sme dorazili pred 15-tou hodinou. Hneď po príchode nás privítali a kapitán Samuel vytiahol štartovné číslo 56. Celkovo do Podskalia dorazilo 65 družstiev, z toho jedno bolo z Maďarska. 

            Spolu s vedúcimi družstva, všetkými rozhodcami a organizátormi nás bolo skoro 500. Bola to poriadna tlupa. Organizátori však všetko zvládli a časovo to rozvrhli tak, aby všetko prebiehalo plynule. Streda  bola oddychová,  štvrtok a v piatok sa súťažilo. Družstvá, ktoré odsúťažili, mali možnosť  navštíviť rôzne inštitúcie a pokochať sa krásami prírody. Pristavené autobusy nás rozvážali podľa možnosti na tie miesta, ktoré sme nahlásili. Keďže sme súťažili až v piatok ráno, vo štvrtok poobede sme cestovali do Čachtíc, aby sme si pozreli strach naháňajúce miesto, kde žila grófka Báthoryová.

            Okrem toho sme si super zatancovali, pozreli čáry-máry kúzelníka a  zažili opekačku vo veľkom rozmere. K dispozícii boli lopty, mohli sme hrať bedminton, futbal a volejbal. Celkovo  súťaž bola  oveľa ťažšia ako na okresnom kole, hlavne rozhodcovia boli veľmi prísni a vzduchovky strieľali ako chceli. . Pretože nám nevyšla spomínaná streľba a stratili sme nejaké body za zdravotnú prípravu a orientáciu v priestore, získali sme nakoniec pekných 555 bodov.  Nakoniec sme sa umiestnili na peknom  19. mieste. Ocenení sme boli loptami a ruksakom, no  okrem toho sme si doniesli domov plno krásnych spomienok.

            Mgr. Mária Kořalníková

            Do galérie CO mladý záchranár boli pridané fotografie.

          • Futbalový turnaj mladších žiakov

          • Keďže Európa žije momentálne futbalom, aj naši žiaci čoraz častejšie a radšej hrávajú futbal. Keďže na ihrisku pri škole počuť každý deň deti, ktoré hrajú futbal, rozhodli sme sa, že nielen upravíme ihrisko, ale žiakov aj zoberieme na ozajstný futbalový turnaj. A keď prišla ponuka zúčastniť sa turnaja mladších žiakov, neváhali sme a išli sme si to vyskúšať -  v pondelok 13.6.2016. Naši žiaci druhého ročníka (turnaj bol pre žiakov prvého a druhého ročníka) na ihrisku v Dolnom Kubíne odohrali tri naozajstné zápasy proti žiakom zo ZŠ J.Matúšku Dolný Kubín, ZŠ A.Radlinského Dolný Kubín a ZŠ R.Dilonga Trstená.

            Napriek tomu, že sa im nepodarilo vyhrať žiadny zápas a umiestnili sa tak na štvrtom mieste, neboli tam zbytočne. Videli a zažili naozajstný turnaj, obdivovali šikovnosť svojich rovesníkov z iných škôl, a čo je najdôležitejšie, pochopili, že musia ešte veľa trénovať, aby nabudúce vyhrali. Veríme, že cez prázdniny budú čo najviac času tráviť nie pred počítačom a televíziou, ale na ihrisku s loptou a s kamarátmi. Mgr. Mária Ševčíková

            Do galérie Futbalový turnaj boli pridané fotografie.

        • CUPI LUPI v materskej škole
          • CUPI LUPI v materskej škole

          • Dňa 8.6.2016 našu materskú školu navštívila kamarátka Cupi Lupi, ktorú už deti s netrpezlivosťou očakávali.Zaujato sledovali prípravu rekvizít a premenu dievčaťa na Cupi Lupi. Vystúpenie pozerali a počúvali  s otvorenými ústami a aktívne sa zapojili  do rozprávania, spievania a tancovania s  Cupi Lupi o ovocí, zelenine, pozdravoch, číslach, zvieratkách. Po veselom vystúpení dostali deti omaľovánku o všetkom tom, čo na vystúpení videli, ktorú si hneď vyfarbili a potom sa s Cupi Lupi rozlúčili.     Katarína Slušňáková

             

            Do galérie Cupi Lupi boli pridané fotografie.

        • Výlet MŠ k rybníku
          • Výlet MŠ k rybníku

          • "Voda, voda, vodička, Ryba, rybka, rybička"  - za ich tajomstvom sme sa vypravili na veselý výlet k rybníku, kde nás už čakal jeho majiteľ ujo Valent. Vybavení čižmami a pršiplášťami so spevom sme sa konečne dostali na určené miesto. Ujo nám ukázal veľa rybiek, vodné rastliny a kŕmenie rýb. Kým sa deti hrali s loptami a tenisom, ujo im upiekol klobásku, rybky a pohostil sladkosťami a džúsmi. Počasie nám prialo, slniečko veselo svietilo, opálilo nás a keď sa priblížila tretia hodina poprichádzali rodičia, cviľku si s deťmi posedeli a hoci neradi, pomaly sa porozchádzali domov.   Katarína Slušňáková 

            Do galérie Výlet MŠ k rybníku boli pridané fotografie.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou
        • 043 5895168 (škola), 043 5895178 (školská jedáleň) 043 3811950 (materská škola) 0907 856295 Mgr.Harmat Peter (RŠ) 0911 450 202 Mgr.Ševčíková Mária (ZRŠ) 0908 577110 Bc. Martina Javoreková (ZRŠ pre MŠ) 0917 781 918 Mgr. Andrea Kočalková (Školský klub detí) 0915 390 962 Mgr. Monika Kozáčiková ekonómka školy
        • Malatiná 70, 026 01 Dolný Kubín Malatiná Slovakia
        • 037813609
        • 2021673995
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje