• Farebný týždeň

          • Do galérie Farebný týždeň boli pridané fotografie.

            Od pondelka 11.2.2019 do piatka 15.2.2019 sme na škole  mali farebný týždeň. Práve tento týždeň bol stanovený aj z projektu Hrdá škola, do ktorého je zapojených veľa škôl zo Slovenska i Čiech.  Do súťaženia sa mohla zapojiť každá trieda. Podmienkou bolo prísť do školy oblečený tak, aby aspoň jedna časť odevu (neplatí to pre doplnky- opasky, šperky a pod.) mala farbu, ktorá bola určená na daný deň. Ak bol niekto oblečený v danej farbe celý, pridelené boli bonusové body. Triedy dostali body podľa percentuálneho zastúpenia, body im mohli prideliť aj učitelia, ktorí sa tiež zapojili. Celkovo bola účasť na tejto akcii pomerne vysoká, pretože body sa rátajú do  celoročnej súťaže tried o zaujímavé ceny.  Farby boli stanovené nasledovne: 

            PONDELOK: modrá – farba duchovna, symbol viery a cudnosti, upokojujúca, statická farba, reprezentuje solídnosť, konzervatívnosť, povinnosť a rozvážnosť. Tíši bolesť, znižuje krvný tlak, spomaľuje dýchanie, upokojuje, zlepšuje náladu, koncentráciu, vyvoláva pocit chladu

            UTOROK: biela- slávnostne radostná, symbolizuje čistotu, nevinnosť, pravdivosť, mladosť, sviežosť, nedráždi, ale upokojuje

            STREDA: zelená -  symbolizuje nádej, vyrovnanosť, pokoj, harmóniu, upokojuje a priaznivo vplýva na oči

            ŠTVRTOK: červená – predstavuje aktivitu, vášeň, výbušnosť, vôľu, vitalitu, lásku. Je to farba, ktorá zrazu upúta pozornosť, ako aj prudko zvýši krvný tlak a vzápätí vyvolá agresiu, ale rovnako rýchlo unaví aj oči. Avizuje nebezpečenstvo a pomoc

            PIATOK : čierna- slávnostne vážna, symbolizuje smrť, smútok, tmu. Výborne sa kombinuje so všetkými farbami a používa sa v prenesenom význame na označenie negatívnych javov.

                                                                                                             Mgr. Mária Kořalníková

          • Lyžiarsky výcvik

          • Do galérie Lyžiarsky výcvik boli pridané fotografie.

            Od 28.1. do 1. 2. 2019 sme s veľkou skupinou absolvovali lyžiarsky výcvik v Krušetnici. Okrem piatakov sa výcviku zúčastnili takmer všetci ostatní  žiaci II. stupňa.  Viacerí tak využili dotáciu od štátu, no deväť žiakov si všetko hradilo z vlastných zdrojov.  Ubytovanie sme mali zabezpečené ako minulý rok v Agropenzióne AB Novoť. Bolo nás spolu 38. Majka Kořalníková a Miško Záhora vo funkcii inštruktorov lyžovania, Renátka Kovalčíková a Dianka Ondrušová ako pedagogický dozor   a Danka Hric ako zdravotný dozor. Výcvik  prebiehal na  výbornom svahu, nad reštauráciou Pohoda v Krušetnici. Do miesta, kde sa lyžovalo sme sa z miesta ubytovania vždy dostali autobusom z Novote. Ubytovanie bolo celkom dobré. Boli sme  spokojní najmä s  vybavením penziónu:  sauna, biliard, stolný futbal a stolný tenis.

                 Po príchode sme si rozdelili izby, ubytovali sa a po krátkom oboznámení a vybalení sme obliekli lyžiarsku výstroj a hybaj na to! Začalo sa krátkym školením BOZP a oboznámením sa s pravidlami a správaním sa na svahu. Nasledovala rozcvička. Vždy sme sa pri nej zabavili. Musím pochváliť žiakov, pretože väčšinou dodržali čas, na ktorom sme sa dohodli. Tak sme nemuseli dávať žiadne upozornenia.  Musím podotknúť, že  väčšina stála na lyžiach prvýkrát. A niektorí druhý. Najmenej roboty bolo s tými, ktorí výcvik už absolvovali minulý rok. Keďže sme cestovali dosť dlho pre uzavretie cesty a do Novote sme prišli tesne pred obedom,  rozhodli sme sa, že prvý deň sa oťukáme za penziónom. Veľa roboty dalo sa poriadne obuť, zapnúť lyže a vôbec sa na nich pohybovať. Po nemalej námahe sme si  vyšliapali  svah a vytvorili provizórnu trať.  Žiaci sa najprv  museli osmeliť. Prišli prvé pády. Ale nevzdali sme to. Naše osmeľovanie sprevádzali výbuchy smiechu. Brali sme to veľmi zodpovedne. Snažili sme sa predísť úrazu. Museli sa naučiť otáčať, padať i vstávať. A taktiež na svahu pomôcť druhým. Vybláznili sme sa a bojovali sme dovtedy, kým sme vládali. 

                 Na druhý deň po raňajkách sme vyrazili do dedinky Krušetnica, aby sme vyskúšali svah. Po rozcvičke sme si rozdelili úlohy a žiakov na skupiny pokročilých a začiatočníkov.  Prvé jazdy boli pomalé, svah sa schádzal po častiach. Posilňovali sme svoje lyžiarske schopnosti. V utorok a ďalšie dni sa postupne  z nelyžiarov stávali lyžiari a vo štvrtok  skoro všetci zišli   svah len s malými problémami. Šťastní boli  žiaci, no hlavne my, inštruktori. Vozili sme sa na sedačkovej  lanovke. Aj počasie nám prialo, na lyžovanie bolo ako stvorené. V stredu a vo štvrtok nám krásne svietilo slniečko. V  piatok sme si pomaľovali tváre a tak sme lyžovali. Bola to taká rozlúčka so svahom spojená so súťažou v slalome. Tú vyhrala Katka Harmatová, pred Jakubom Garabášom a Oliverom Hubčíkom.

                Stravovanie prebiehalo priamo v penzióne.  Budíček sme stanovili na 6.30, vždy mali službu stanovení žiaci, ktorí to mali na zodpovednosti. Raňajkám, ktoré boli určené na 7.15, predchádzalo bodovanie izieb. A zasa lyžovanie, aktivity, večera a zábava do večierky, hranie biliardu, stolného tenisu, stolného futbalu, využitie sauny, hranie kariet, počúvanie hudby.  Zorganizovali sme aj turnaj v stolnom tenise. Víťazkou Za dievčatá sa stala Magdaléna Klocháňová pred Barborkou Mudrončíkovou a Laurou Miškovičovou  a za chlapcov Marek Mužila pred Miškom Červeňom a Oliverom Hubčíkom.  Dostali pekné trofeje a sladkú odmenu.

                 V stredu podvečer sme  sa vydali na potulky po Agrofarme, ktorá bola od penziónu vzdialená len 500m. Chov ovečiek a kravičiek nám nie je až taký neznámy. Zaujali nás maľby na stenách, malé teliatka, rôzne starožitné predmety a moderné dojenie kráv.  Na  večer sme pripravili pre p. učiteľku Dianku prekvapenie – tortu k jej narodeninám, ktorá bola výborná a v gazdovskej miestnosti diskotéku a párty. Večierka sa trochu posunula, veď predsa sme tu posledný večer.  Maľovanie na tvár, parochne a iné rôzne aktivity zavŕšili náš posledný večer v tomto penzióne.    

                 V piatok ráno, po budíčku, sme si museli zbaliť všetky veci. Naraňajkovali sme sa a išli sme na svah posledný raz.  Počasie nám prialo.  Po krátkom poslednom  nácviku sme si dali ešte voľné jazdy.  Po rozlúčení so svahom sme sa naobedovali a potom sa zišli v gazdovskej izbe penziónu, kde sme ocenili všetkých medailou, pretože všetci si to zaslúžili. Za udržiavanie poriadku na izbe boli odmenené tri  izby. Každý účastník kurzu dostal aj sladkú odmenu vo forme sladkostí i ovocia. Odmeny boli aj za najväčší pokrok, najlepší tanec, najviac postavení zo zeme na svahu.   Môžem povedať, že žiaci boli skvelou skupinou. Rešpektovali príkazy a tak nebolo potrebné vyvádzať disciplinárne opatrenia. Ďakujem všetkým zúčastneným za príjemne strávené spoločné chvíle. Poďakovanie patrí aj dievčatám z deviatej triedy, ktoré nám pomáhali vo všetkom.     

                                                                                                     Mgr. Mária Kořalníková

          • Svetový deň bez mobilov v našej škole

          • Do galérie Deň bez mobilov boli pridané fotografie.

            6. februára 

                 Svetový deň bez mobilu vznikol z iniciatívy francúzskeho spisovateľa Phila Marsoa, ktorý ako prvý napísal knihu o mobile - Tueur de portable sans mobil apparent. V tento deň by si ľudia mali vypnúť mobilné telefóny, aby sa zamysleli nad zmenami života pod vplyvom tohto komunikačného prostriedku a s cieľom uvedomenia si skutočných hodnôt života. Prvýkrát sa tento deň oslavoval v roku 2001 a prvé ročníky boli populárne najmä v krajinách ako Kanada, Španielsko, Francúzsko, Belgicko, Švajčiarsko a Fínsko.

                 Aj my sme sa rozhodli, že sa zapojíme a na začiatku vyučovania sme vyzbierali mobily po triedach. Bolo ich 42. Čiže každý druhý žiak mal v škole mobil. To bola nuda cez prestávky.  Ale vydržali. Po piatej hodine sme mobily odovzdali a zamračené tváre  sa zmenili na usmiate. Ako málo chýba našim deťom k šťastiu. Mobil.  Myslím si, že ako rodičia i učitelia by sme sa mali zamyslieť a vštepovať im, čo je naozaj dôležité.

                                                                                                  Mgr. Mária Kořalníková

          • Zmeny v jedálni

          • Na tomto odkaze si môžete pozrieť aktuálny jedálny lístok školskej jedálne, z ktorej budeme dovážať stravu:                                                                            JEDÁLNY LÍSTOK

            Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že k 30.1.2019 pozastavujeme prevádzku kuchyne z dôvodu, že sme nedokázali zabezpečiť chod dostatočným počtom zamestnancov. Od pondelka 4.2.2019 budeme dovážať stravu zo školskej jedálne zo ZŠ s MŠ Kňažia a následne ju budeme vydávať v šk. jedálni. Podobne funguje viacero škôl na Slovensku. Deti by zmenu nemali postrehnúť.

            Cena stravy sa upravuje iba o centy (z dôvodu zmeny potravinového pásma – takto by sme ich upravovali aj pri zachovaní našej jedálne), odhlasovať sa treba v našej jedálni (ktorá už bude iba výdajňou) najneskôr do 7:00, inak už bude potrebné obed odobrať a zaplatiť.

            Ceny obedov:  0,68 €, I.stupeň 1,01 €, 2.stupeň 1,09 € , predškoláci majú celodennú stravu (cenu potravín) v hodnote 1,20 zadarmo (prosíme však odhlasovať do 7:00, je to povinnosť zákonného zástupcu, lebo ak dieťa nie je v MŠ a nie je odhlásené, pri strave zadarmo to potom nevieme vyúčtovať).

            Ďakujeme za pochopenie. Dúfame, že sme vzniknutú situáciu vyriešili zatiaľ k Vašej spokojnosti.

                                                                                                                                  Mgr. Peter Harmat, riaditeľ školy

             

          • Krúžková nocovačka v škole

          • Do galérie Krúžková nocovačka v škole boli pridané fotografie.

            V piatok 18. januára 2019  sme sa s deťmi stretli v škole, aby sme spolu strávili  krúžkovú nocovačku. Prišlo spolu 28 detí. Najprv sme si na chodbe povedali pravidlá, zadelili si triedy,  rozložili sa a dali dokopy všetky zásoby.  Začali sme hrami.  Stolný tenis, florbal , Twister a BrainBox nás zabavili na hodnú chvíľu. Počas hier sme vytvorili obraz z našich rúk, ktoré sme si natreli temperkami a urobili výtlačky na veľký papier.  Po desiatej sme sa vybrali na nočnú prechádzku okolo dediny. Príjemne mrzlo, obloha bola plná hviezd a na nás kukal veľký mesiac. V diaľke sme pozerali na svietiaci kríž nad Malatinou. Po návrate sme si pochutnali na vlastnoručne pripravených  hranolkách  s kečupom a tatárskou omáčkou. Plné brušká nás uložili na krátky oddych a pozerali sme filmy. Po oddychu sme sa rozhodli, že si ešte zahráme kolotoč. Bola to zábava. Na chvíľu sme sa zašili aj  k počítačom, pozrieť čo je nové vo svete. Čas pokročil, ale nám sa spať nechcelo. Tak sme počúvali hudbu a potom sme si zasa pozreli film. Niektorí vôbec nespali a robili neplechu. Šľahačka skončila okrem v ústach aj na vlasoch našich dievčat.   Ráno sme všetko upratali a cupitali vo veľkom mraze  unavení domov.    Mgr. Mária Kořalníková

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou
        • 043 5895168 (škola), 043 5895178 (školská jedáleň) 043 3811950 (materská škola) 0907 856295 Mgr.Harmat Peter (RŠ) 0911 450 202 Mgr.Ševčíková Mária (ZRŠ) 0908 577110 Bc. Martina Javoreková (ZRŠ pre MŠ) 0917 781 918 Mgr. Andrea Kočalková (Školský klub detí) 0915 390 962 Mgr. Monika Kozáčiková ekonómka školy
        • Malatiná 70, 026 01 Dolný Kubín Malatiná Slovakia
        • 037813609
        • 2021673995
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje