• Vandrovanie Oravou - aktivity OKS

          • Posledný májový deň sa niesol v znamení gajdošskej a goralskej kultúry. Miestnosťami materskej školy sa ozývali valašské tóny, ktoré nám predviedol pán z Oravského kultúrneho strediska z Dolného Kubína. Tóny vydávali všelijaké pastierske nástroje počnúc gajdami, husličkami až po píšťalky a pastiersky roh. Dozvedeli sme sa ako si bačovia dávali signály a posielali pozdravy, kým nebola doba mobilov a internetu akú žijeme dnes. Deťom sa veľmi páčilo, o to viac, že to všetko prebiehalo interaktívne a poslucháči mohli nielen počúvať, ale sa aj aktívne zapojiť a hudobné nástroje vyskúšať.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vandrovanie Oravou - aktivity OKS.

          • Oceanárium v škole

          • Oceanárium... Aj naši najmenší kamaráti z materskej školy mohli zažiť pocit, že sú v oceáne. Najprv ich ohúrila veľká nafúknutá kupola a to ešte nevedeli, čo sa skrýva vo vnútri. Keď tam vošli, ľahli si na karimatky a sledovali pútavý príbeh podmorského sveta. V rozprávke o rybkách bol vysvetlený jav prílivu a odlivu, ktorý spôsobuje mesiac. Deti si to užili a majú krásny zážitok.  Mgr. Veronika Palugová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Oceanárium v škole.

          • Jar v materskej škole

          • V materskej škole sme jar spoznávali rôznymi spôsobmi. Pozorovali sme zmeny v prírode, prvé jarné kvietky i vtáčiky, ktoré sa k nám vracali po zime z teplých krajín. Začali sme čas tráviť častejšie v prírode zbieraním prírodnín, prechádzkami po okolí, hrami v pieskovisku, hrabaním lístia, úpravou školskej záhrady. Veľa času sme venovali téme kvetov, kedy sa deti dozvedeli o častiach rastlín, ako sa zo semienka stane rastlinka, čo si aj prakticky vyskúšali,  či o kvetoch, ktoré rastú v záhradách aj na lúkach. K jari neodmysliteľne patria aj sviatky Veľkej noci, kedy deti vinšovali, spievali, tancovali, vyrábali korbáče, či kraslice. V týždni domácich zvierat sme navštívili farmu s kravičkami a sliepkami, obzreli sme si chov králikov a dozvedeli sa, ako sa volajú samice, samcovia a mláďatá, taktiež o úžitku zvierat a vyskúšali sme si aj dojenie kravičky, či kozičky. Druhú májovú nedeľu oslavujú sviatok mamičky, pre ktoré sme si pripravili súbor piesní, tancov a básní, s ktorými sme sa predstavili na besiedke. Mamičky sme obdarovali aj darčekom – nákupnou taškou, ktorú deti vyzdobili. Posledný jarný týždeň sme sa venovali Slovensku-zvykom a tradíciám ako stavaniu mája, ale aj poznávaniu krajiny, spievali sme slovenskú hymnu, maľovali slovenský znak, spoznávali hrady, zámky a pohoria nášho okolia, ktoré sme si boli ukázať z Malcova.  Bc. Martina Javoreková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Jar v materskej škole.

             

          • Projekt EDUBEE - VČIELKY PRE ŠKOLY

          • V tomto školskom roku sa naša materská škola zapojila do projektu "Včielky pre školy" . Zakúpili sme živú didaktickú pomôcku v podobe 4 malých domčekov s vybavením pre samotárske včielky a ku nim sme dostali samotárske včielky v podobe kokónov, z ktorých sa hneď po nainštalovaní v našej záhrade vyliahli prvé včielky. 

            Tento EKO program organizuje Slovenská spoločnosť - vcielkysamotarky.sk, ktorá sa špecializuje na opeľovanie samotárskymi včielkami. Program je určený na podporu environmentálnej výučby na základných a materských školách s názvom EDUBEE - Včielky pre školy, cieľom ktorého je zvýšiť povedomie učiteľov a žiakov o opeľovačoch, ich spôsobe života a ochrane.

            viac o projekte nájdete na www.vcielkypreskoly.sk

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt EDUBEE - VČIELKY PRE ŠKOLY.

          • Zápis do 1.ročníka

          • Dňa 19.04.2023 sa na našej škole konal zápis našich budúcich prváčikov. Zapísať do prvej triedy sa prišlo 16  škôlkarov. Na úvod ich privítali štvrtáci milým divadielkom rozprávky  Tri oriešky pre Popolušku. Tu pomáhali plniť Popoluške  úlohy, aby sa dostala na ples, na ktorý ju  macocha nechcela pustiť. Uhádli hádanku, vedeli počítať, rozoznávali číslice  a ukázali kúzlo.. Poznávali farby, triedili do misiek čísla, písmenká  a ukazovali geometrické tvary na náhrdelníkoch. Deti sa usadili do školských lavíc, kde na nich čakali pracovné listy s rôznymi úlohami. Všetci pracovali veľmi usilovne a väčšine sa to podarilo takmer bez chyby. Za úspešné výsledky boli odmenení sovičkou s tromi orieškami s lízankou, ako  darček od žiakov štvrtej triedy, pastelkami, omaľovankami. Veríme, že s takou dobrou náladou ich v septembri privítame v novom školskom roku. Na záver sa odfotografovali a na pamiatku si odniesli domov aj pamätné listy, ktoré pre nich pripravili pani učiteľky.  (Mgr. Marcela Kacová)

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zápis do 1.ročníka.

             

          • Čítajme si ... celoslovenský čitateľský maratón

          • „Úlohou literatúry je pomáhať človeku, aby rozumel sám sebe.“ -  Maxim Gorkij ruský spisovateľ 1868–1936
             

            Linka detskej istoty odštartovala v pondelok 22.05.2023 celoslovenský čitateľský maratón  ,,ČÍTAJME SI...“ 2023. My sme sa do čitateľského maratónu prihlásili a zúčastnilo sa ho spolu 77 žiakov. Po celý týždeň žiaci strávili hodiny čítania v knižnici. Čítali sme rôzne príbehy, čítali sme malým aj veľkým, spoločne aj samostatne.

            Chceli sme aj takýmto spôsobom zvýšiť povedomie o potrebe čítania. Okrem čitateľských aktivít sme si čas v knižnici spestrili kreslením a skladaním záložiek. Dúfam, že žiaci si vytvorili pevné kamarátstva so zaujímavými literárnymi postavami a aj autormi. Mgr. Andrea Kramárová.
             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čítajme si ....

          • Dotácia na stravu od 1.5.2023

          • S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“), ak zákonný zástupca  písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v MŠ (iba "predškoláci")  a odobralo obed,
            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že: 

            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do ZŠ),
            • na základe VZN obce Malatiná číslo č. 1/2022 naďalej platí stanovená suma na réžie za detského stravníka - žiaka na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou v školskej jedálni pri ZŠ za každý mesiac v sume 10€/mesačne.

            Ak sa Vaše dieťa stravuje v šk. roku 2022/23 v šk.jedálni a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu:

            Ak sa Vaše dieťa zatiaľ nestravuje v školskej jedálni, ale od mája má záujem o stravovanie, je potrebné požiadať o zaradenie dieťaťa do zoznamu stravníkov t.j. vyplniť   Zapisny_listok_SJ_prihlaska_od_1_5_2023.pdf a odovzdať ho triednemu učiteľovi do 14.04.2023.

             

            V prípade neúčasti žiaka v škole, je rodič povinný žiaka odhlásiť telefonicky alebo osobne v školskej jedálni. V opačnom prípade  bude rodič musieť sumu za stravu v tom dni  uhradiť.

             

            Ak nepožiadate o dotáciu na stravu v stanovenom termíne, nebude možné v tomto šk. roku poskytovať na dieťa dotáciu na stravu.  Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

            Dokumenty na stiahnutie:

            Dotacia_na_obedy_od_1.5.2023_zakladne_informacie.pdf

            Zapisny_listok_SJ_prihlaska_od_1_5_2023.pdf

            ziadost_o_dotaciu_na_stravovanie_05_2023.pdf

          • AnimaTeam v MŠ

          • V utorok 4.apríla sme mali ukážkovú hodinu z Animateam pre všetky deti zadarmo s krúžkom OBRATNÍČEK. Navštívila nás vyškolená lektorka, ktorá pútavými piesňami, riekankami, či líškou Dadou deti motivovala k cvičeniu. Všetci sa výborne rozhýbali, prešli prekážkovou dráhou a rozlúčili sa s pani trénerkou i líštičkou. Veríme, že rodičov ponuka zaujme a rozhodnú sa aj takýmto zaujímavým spôsobom rozhýbať svoje deti /Bc. Martina Javoreková/

            Do fotogalérie bol pridaný nový album AnimaTeam v MŠ.

          • Marec - mesiac knihy

          • Už tradične sa marec nesie v znamení kníh, rozvoji čitateľských schopností, tvorivosti a pod. Nebolo tomu inak ani tento rok. Naše pani učiteľky slovenčinárky si pre deti pripravili rôzne akcie zamerané na rozvoj čitateľskej gramotnosti. Na prvom stupni to bola beseda s pani knihovníčkou z Oravskej knižnice A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne, kde mali i tvorivé aktivity – vyrábali si spoločne záložku do knihy. Taktiež viaceré hodiny čítania absolvovali žiaci k školskej knižnici, priniesli si obľúbenú knihu a pod. Všetci žiaci školy sa zapájali i do aktivít šk. knižnice – Rande naslepo s knihou – keď zažili vzrušujúce vypožičanie knihy, keď si požičali knihu bez toho, aby vedeli jej názov... Najväčší úspech však mala akcia v posledný marcový deň, keď triedy zaplnili rôzne literárne postavy...a sedeli nielen v laviciach, ale aj za katedrou – napr. matematiku vyučovala Víla, angličtinu Fantázia, slovenčinu Inšpirácia, v prvej triede Šípková Ruženka, v druhej triede Morticia z Addams Family... A hodiny čítania a literatúry sa venovali predstavovaním týchto jednotlivých postáv, ich príbehom, vlastnostiam...

            Do fotogalérie bol pridaný nový album MArec - mesiac knihy.

          • Projekt Šafrán

          • Aj v tomto školskom roku sme sa aktívne zúčastnili projektu KROKUS/ ŠAFRAN, ktorý realizuje SNM – Múzeum židovskej kultúry v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI).

            Cieľom tohto projektu je pripomenutie si približne jeden a pol milióna detí, ktoré sa stali obeťami holokaustu. Na počesť ich pamiatky sme sadili cibuľky žltých krokusov pri školskej chatke. Tieto kvety kvitnú na väčšine Slovenska približne v období Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu 27. januára. U nás vykvitli až na začiatku apríla. Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli (nielen) deti nútené nosiť počas obdobia nacistických perzekúcií.Hlavnou myšlienkou projektu je upozorniť na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe rasovej či náboženskej príslušnosti. Sme radi, že sme sa mohli zapojiť do tohto projektu, a tým prispieť k prevencii xenofóbie, rasizmu a antisemitizmu.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt Šafrán.

          • Návšteva MŠ u Zdenky Zubekovej

          • Posledný marcový deň, 31.03.2023, sme boli so škôlkármi na exkurzii pri našej rodáčke, pani Zdenke Zubekovej - reštaurátorke huslí. V jej útulnej dielničke sme sa dozvedeli celý proces výroby huslí, aj ako sa dajú v prípade potreby rozobrať. K husliam neodmysliteľne patrí sláčik. Malí návštevníci si ho mohli vyskúšať a tak zahrať, či zabrnkať na hudobnom nástroji. Zaujalo nás, koľko zvieratiek sa v husliach ukrýva...slimák, žabka, kobylka...                 

            Chlapcov zaujímali stroje, ktoré reštaurátorka pri práci používa.

            Na záver nám pani Zdenka zahrala na svojej prvotine – píšťalke a pre deti mala prichystanú sladkú odmenu.

            Ďakujeme za krásny výklad a zážitok. Sme radi, že nás táto milá, charizmatická osôbka s veľkým srdcom obohatila o nové vedomosti /Mgr. Veronika Palugová/.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva MŠ u Zdenky Zubekovej.

          • Červený kríž v materskej škole

          • Dňa 13.marca navštívili našu materskú školu záchranárky zo Slovenského Červeného kríža a prostredníctvom dramatizácie, piesní a praktických ukážok nás naučili ako môžeme zachrániť kamaráta pred zadusením, uviazať mu trojrohú šatku, či resuscitovať. Deti mali spočiatku strach, no počas piesne, kde sa dozvedeli, že záchranárov zavoláme na čísle 112, sa osmelili a k pani záchranárkam sa ihneď pridali. Na záver dostali diplom, ktorý si vyfarbili a pani záchranárkam poďakovali za podnetne strávený čas /Bc.Javoreková Martina/.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Červený kríž v materskej škole.

          • Návšteva v MŠ z knižnice

          • Dňa 16.03.2023 k nám prišla teta Alenka z Oravskej knižnice z Dolného Kubína. Z príležitosti mesiaca Marec – mesiac kníh sa celý týždeň niesol v znamení rozprávok a tajného rozprávkového sveta. Pani Alenka nám urobila za ním krásnu bodku v podaní besedy. Priniesla nám ukázať zaujímavé a nové knižky pre malých čitateľov, ktoré v knižnici majú. Deti vtiahla pútavo do rozprávkového príbehu, Domček, domček, kto v tebe býva ,ktorého boli súčasťou. Za odmenu dostali do triedy pexeso /Mgr. Veronika Palugová/.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva v MŠ z knižnice.

          • Z rozprávky do rozprávky v MŠ

          • Rozprávky sú neodmysliteľnou súčasťou detského sveta. Vymýšľali si ich ľudia dávno-pradávno, aby im bolo veselšie a keďže vždy končia dobre, nejeden človek si v nich vysníval svoje najtajnejšie sny. Aj s detičkami z našej materskej školy sme počas týždňa putovali z rozprávky do rozprávky formou rozmanitých aktivít. Prostredníctvom nich sa naučili, že častokrát majú rozprávky aj poučný charakter. Upozorňujú na nerozumné správanie tak, ako je to v rozprávke O medovníkovom domčeku, kedy sa deti zatúlali ďaleko od domu, O škaredom káčatku, ktorému sa všetci vysmievali a nakoniec z neho vyrástla krásna labuť, O červenej čiapočke, ktorá sa rozprávala s vlkom aj napriek tomu, že jej to mamka zakázala a vyzradila mu miesto, kde býva jej babička. Počas divadielka O troch prasiatkach sa dozvedeli, z ktorého materiálu je dom najpevnejší a ochráni ich pred zlým vlkom. Zahrali sa aj na princezné, ktoré bývajú v krásnom zámku ako Šípová Ruženka.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozprávka v MŠ .

             

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • 043 5895168 (škola), 043 5895178 (školská jedáleň) 043 3811950 (materská škola) 0907 856295 Mgr.Harmat Peter (RŠ) 0911 450 202 Mgr.Ševčíková Mária (ZRŠ) 0908 577110 Bc. Martina Javoreková (ZRŠ pre MŠ) 0917 781 918 Mgr. Andrea Kočalková (Školský klub detí) 0915 390 962 Mgr. Monika Kozáčiková ekonómka školy
      • Malatiná 70, 026 01 Dolný Kubín Malatiná Slovakia
      • 037813609
      • 2021673995
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje